Amazon NL Groot

Het nieuws dat Amazon.nl waarschijnlijk nog in Q1 2020 zal gaan starten kan je niet ontgaan zijn. Na jaren van speculeren is het nieuws nu eindelijk officieel. Wanneer de livegang precies zal zijn is nog niet bekend, maar alles wijst erop dat dit op zeer kort termijn zal zijn. Amazon Seller Central is al helemaal vertaald naar het Nederlands en je kunt je al aanmelden als 3de party Seller. Ook hebben veel leveranciers hun inkoopgesprekken al met Amazon afgerond en zijn ze druk aan de slag om straks als vendor alles helemaal klaar te hebben. 

In de praktijk is de Nederlandse consument de afgelopen jaren al met Amazon in aanraking gekomen. Via Amazon.de was de mogelijkheid al aanwezig om 3 miljoen verschillende producten te bestellen en die de volgende dag bij Nederlanders thuis bezorgd te hebben. Met relatief weinig inspanning deed Amazon Duitsland in 2018 al 350 miljoen omzet in Nederland. Om je een goed beeld te geven, marktleider bol.com behaalde in ditzelfde jaar een omzet van 1,6 miljard.

Gaat Amazon meteen met alle categorieën live in Nederland?

Amazon zal in Nederland meteen van start gaan met zo’n 95% van alle productgroepen. In een latere fase zullen ze ook aan de slag gaan met alcohol, fresh fruits en gift cards. Binnen consumentenelektronica zullen ze niet meteen gaan starten met major domestic appliances. Dit zijn grote huishoudelijke apparaten die worden gebruikt voor huishoudelijke taken zoals koken, wassen van wasgoed of het bewaren van voedsel. Dit is het domein waar Coolblue een hele sterke service propositie heeft.

 

Wat is er mogelijk qua content bij livegang op Amazon.nl?

Vanaf de start zal A+ Content (ook wel Enhanced Brand content genoemd) meteen mogelijk zijn. Dit is een premium content-functie aangeboden door Amazon waarmee je extra afbeeldingen en tekstplaatsingen kunt toevoegen onder de productpagina. Deze optie is mogelijk mits je jouw merk hebt geregistreerd bij Amazon. A+ Content helpt om jouw ranking te verbeteren en jouw conversieratio te verhogen. Daarnaast kan het jouw retourpercentage doen verlagen, vooral binnen Fashion zien wij goeie resultaten.

De mogelijkheid van een merkenpagina (ook wel Amazon storefront genoemd) binnen Amazon zal waarschijnlijk later dit jaar beschikbaar worden.

 

Is advertising binnen Amazon meteen al mogelijk?

Tijdens de beginperiode zal advertising in de vorm van Sponsored Products, Sponsored Brands en Display advertising binnen Amazon nog niet mogelijk zijn. Het is de bedoeling dat de consument eerst zelf organisch zijn weg gaat vinden binnen het platform. Dit zal op een gegeven moment genoeg data opleveren zodat de advertising proposities gefaseerd geïntroduceerd gaan worden. In de volwassen Amazon markten zien wij hier al hele mooie resultaten.

 

Waar moet ik rekening mee houden als vendor op Amazon?

Indien een merk al een vendor relatie met Amazon heeft in een ander land kunnen de internationale listings straks doorgezet worden naar Vendor Central in Nederland. De content op de productpagina zal gedeeltelijk vertaald worden door Amazon, maar dit is nog minimaal. Er kan veel winst behaald worden om dit nog goed na te lopen, want deze teksten worden door een systeem gehaald. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat er lokale keywords aan worden toegevoegd en dat de titels en bullet points worden aangepast. Ook als er teksten in de afbeeldingen staan moeten die worden aangepast naar het Nederlands. Helaas wordt de content van de producten binnen de categorieën: Boeken & Muziek, DVD, Video Games, Groceries, Mobile Electronics & Digital Accesories en Outdoor niet vertaald.

 

Het is dus belangrijk dat je niet onderschat wat er nog allemaal bij komt kijken als je als vendor, of als seller aan de slag gaat met Amazon in Nederland. Maze-One helpt op dit moment veel partijen op verschillende vlakken. Onder andere met content projecten die ervoor zorgen dat jouw producten er bij livegang straks helemaal strak bij staan. Amazon zal straks met veel media inzet de livegang aankondigen, zorg dat jouw merk en producten er dan in ieder geval tiptop bij staan zodat je meteen een voorsprong hebt!