Amazon NL Groot

Åbningen for Amazon i Holland har genstartet spekulationer om, og i givet fald hvornår Amazon indtræder i Danmark? Men, hvad er de første seriøse tegn på Amazons interesse i et nyt marked, og hvorfor er Amazon allerede nu interessant for danske virksomheder?

I Maze-One arbejder vi til dagligt som Amazon specialister for mere end 75 kunder fra vores kontorer i Amsterdam, London og København. Vi er overbeviste om, at Amazon inden for den nærmeste fremtid indtræder på det skandinaviske marked. Dette er bl.a. set i lyset af, at markedspladsen allerede er målt til den næststørste webshop i Danmark1, og der vurderes at ligge et endnu uforløst potentiale i danske og skandinaviske forbrugere. En åbning af amazon.dk (eller i Skandinavien) ligger dog ikke umiddelbart lige for i indeværende år men måske i 2021/2022.

I nærværende artikel kaster vi lys over detaljerne i åbningen af Amazon i Holland, men fokuserer derudover på, hvad vi ser som de første tegn på, at Amazon kan være på vej til at åbne et nyt marked. I den forbindelse er det, som dansk virksomhed, vigtigt allerede nu at overveje sine muligheder.

 

Distribution fra Tyskland til Holland

Når Amazon går ind i det hollandske marked, er der ikke tænkt i lokale distributionscentre. Distributionen kommer til at ske fra tyske fuldautomatiserede og særdeles effektive varehuse, som allerede forsyner det hollandske marked fra Amazon.de. Det betyder også, at man som sælger skal opbevare sine produkter i Tyskland, hvis man bruger FBA (Fullfilment by Amazon). Det gælder, selv hvis man kun vil sælge i Holland, og en ekstra detalje er, at man i det tilfælde er nødt til at have et tysk momsnummer.

Amazon.nl har egentlig været tilgængelig i længere tid men kun med salg af bøger. Nu bliver det til en komplet markedsplads, som forventes at åbne for de hollandske forbrugere i løbet af første halvår 2020. Det bliver også med mulighed for et fuldt medlemskab af Amazon Prime, som er Amazons loyalitetsklub. I et månedsabonnement får man adgang til streamingtjeneste, musiktjeneste samt gratis dag-til-dag levering o.m.a.

Amazon aktiverer ikke straks sine markedsføringsmuligheder på et nyt marked, men gør det normalt gradvist. Dette holder vi tæt øje med i Holland, hvor annonceringsmuligheder som Sponsored Products og Sponsored Brands først bliver tilgængeligt senere i 2020. Det gælder også Amazon DSP (medieindkøb udenfor Amazon med Amazon data).

 

De første tegn i et potentielt nyt Amazonmarked

Amazon er kendt for at gøre deres forretninger velovervejet og med høj præcision. De behøver ikke forcere en markedsekspansion, og de forbereder sig grundigt, inden de åbner et nyt marked. Det betyder ikke nødvendigvis, at Amazon starter med at bygge nye lokale distributionscentre eller åbner lokalt kontor2. Et tilsvarende scenarie med levering fra tyske distributionscentre kunne også tænkes ift. en mulig åbning af Amazon.dk, men er lidt sværere at se i større skala for resten af Norden.

Et af de første seriøse tegn (blandt flere) på Amazons konkrete vej ind i et nyt marked ses dog typisk i en øget interesse for at handle med lokale brands i det pågældende land. Her inviterer Amazon store virksomheder til at sælge partier af deres varer til Amazon med lokal produktdeklaration, som Amazon kan sælge i åbningen af en ny lokal Amazon markedsplads og videre frem.

At sælge sine varer til Amazon kaldes at indgå en Vendoraftale. Vi kender også til dette fra andre både offline og online forhandlere som Wholesale. En væsentlig forskel til dette er dog Amazons volumen og platformens betydning for den samlede e-handel. Indgåelse af lokale Vendoraftaler har pågået i længere tid i Holland i 2019 og kun via direkte invitation fra Amazon. I januar blev der åbnet op for, at andre virksomheder kan oprette egen Sellerkonto.

 

Amazon skal overvejes

Mange danske virksomheder har endnu ikke et nuanceret billede af den positive indflydelse, som Amazon kan have på virksomhedens salg samt i mulighederne for at udvikle og styrke brandet overfor moderne online forbrugere.

Amazon har med mere end 600 mio. varenumre, mere end 150 mio. loyale Prime-medlemmer samt en fuldautomatisk logistikservice skabt en revolution i detailhandlen, hvilket også påvirker forbrugernes købsvaner. Amazon har især markeret sin dominans i Tyskland, hvor de står for knap 50% af den samlede e-handel, og hvor andelen af online produktsøgninger, lige som i USA og UK, har overgået Google.

Det gør det svært for danske virksomheder at overse Amazon, dels potentialet i at skabe salg i nye markeder, dels vigtigheden i at skabe erfaring med at handle på Europas største og fremtidens e-handelsplatform, uanset om de kommer til vores breddegrader inden for en overskuelig fremtid eller ej. Derfor er du naturligvis nødt til at tage Amazon med i dine overvejelser som potentiel salgskanal.

 

Beskyt dit brand

En anden vigtig, men desværre ofte overset, dimension er nødvendigheden i at beskytte sit brand. Vi oplever jævnligt virksomhedsejere, som bliver overrasket over, at deres produkter allerede sælges på Amazon og en endnu større forundring, over måden produkterne og brandet vises på Amazon. Man kan ikke forhindre andre i at sælge ens produkter på Amazon, men man kan tage ejerskab på sit brand og påvirke sin brandposition.

Om man vælger Amazon til eller fra, er en strategisk beslutning, der kan have argumenter både for og imod. Vores anbefaling er, at man overvejer det grundigt på et velinformeret grundlag. Som minimum bør man undersøge om ens produkter allerede bliver solgt på Amazon samt få sit brand registreret for at modvirke andre i at gøre det. Det er gratis via Amazon Brand Registry.

Men gør dig en tjeneste og undersøg, hvad der ellers sælges af varer på Amazon, der ligner dine produkter eller din kategori. Så ved du, hvad du er oppe imod, når Amazon en dag kommer til Danmark.

 

Flere danske virksomheder sælger allerede på Amazon

Amazon er et højaktuelt emne og flere danske virksomhedsejere er allerede succesfulde leverandører til Amazon via en Vendoraftale med salg på flere udenlandske markeder (ikke i Danmark). Det kan være en god, lukrativ og forholdsvis nem måde at sælge online til eksportmarkeder og til at få erfaring med at handle på Amazon platformen.

Det kan imidlertid også give anledning til ændringer i virksomhedens interne processer, da Amazon bringer nye og langt mere automatiserede måder at arbejde på. Du skal bl.a. også være opmærksom på, at når du sælger til Amazon (Vendor), bestemmer Amazon prissætningen videre til forbrugeren. Man bør kende til forskellene og overveje valget mellem en Vendor- og Selleraftale. Mulighederne er mange og salgspotentialet enormt, men Amazon er en kompleks størrelse og konkurrencen er intens. Derfor kan det være en fordel at gøre det sammen med et specialistbureau, som kan målrette og effektivisere processen.

 

Vil du vide mere

Amazon er ikke til at komme udenom i de strategiske overvejelser omkring fremtidens e-handel i Danmark, og Amazon er allerede nu relevant for danske virksomheder. Vi arbejder med danske og nordiske kunder på både Vendor- og Selleraftaler, som alle har succes på hver deres præmis. Vil du høre mere om dine muligheder på Amazon, er du altid velkommen til at kontakt til Maze-One.

 

1) FDIH, 19. marts 2019 og ehandel.dk

2) Amazon har et kontor i København, men det er for deres Amazon Web Services, som ikke er relateret til Amazon Marketplace