Shutterstock 229841527

Marketplace strategie

Meer weten?

Martine Kevelham

Martine Kevelham

Director Retail Media

KzMxICgwKSAyMCAzMTIgMjAgMTcg

aW5mb0BtYXplLW9uZS5jb20=

Wij helpen met het maken van een gerichte marketplace strategie. Onderdelen die daar in voorkomen zijn onder andere:

Strategie en plan

We denken mee over hoe een marketplace strategie past in de algehele e-commerce strategie. Wij nemen daar de verschillende kanalen (wholesale, eigen website, reseller, marketplace) mee en helpen met het in kaart brengen van een logische strategie en flow voor de producten. Zo zullen waarschijnlijk niet alle producten zich lenen om op een marketplace te verkopen en andere alleen in bepaalde markten. Wij helpen met het aanleveren van feiten, cijfers en inzichten voor het schrijven van een goede e-commerce strategie en de rol van marketplaces daar in. 

Vendor versus Seller 

Het grote verschil tussen vendor en seller is dat je bij een seller account je eigen prijs en promotie bepaald en bij een vendor account verkoop je aan Amazon die dan de consumenten prijs bepaald. 
De keuze vendor of seller kan per land of zelfs per SKU gemaakt worden en steeds meer merken kiezen voor een hybride strategie. Wij helpen met het maken van de keuze voor een vendor, seller of hybride account. 

Onderhandeling en inrichting account

Als je een vendor account hebt dan moet er iedere periode onderhandelt worden met Amazon of Bol omtrent de inkoop voorwaarden. Ons team komt bij Amazon en Bol vandaan en heeft jarenlange ervaring met deze onderhandelingen. Wij kunnen hierbij assisteren en helpen met het aandragen van argumenten en verkrijgen van data. 

Merkbescherming 

Amazon biedt het brand registry programma (Bol heeft zoiets niet) en hiermee kun je als merk jouw merknaam en producten deponeren binnen het platform. Dit geeft je de mogelijkheid om extra promoties te doen zoals het bouwen van storefronts maar ook om imitatie en slechte resellers van het platform te verwijderen. Dit moet actief gebeuren door het draaien van rapporten en het inschieten van tickets. Maze-One helpt zowel bij het doorlopen van de brand registry als het actief bewaken ervan. 

Ben je bezig met een strategisch traject omtrent e-commerce en de rol van marketplaces neem dan contact met ons op. Wij kunnen je helpen met feiten, cijfers en inzichten.