2 3

Amazon en reviews

Amazon zal zeer binnenkort gaan starten in Nederland, dat nieuws kan je niet ontgaan zijn. Alleen Engelse en Nederlandse reviews worden meegenomen en daarnaast de sterbeoordelingen. De Duits geschreven reviews daarentegen worden niet vertaald en gaan ook niet mee. Dit betekent dus dat veel vendors en sellers in Nederland op nul beginnen met hun reviews. Niet alleen reviews op hun seller account, maar ook op de producten zelf. Maar hoe belangrijk zijn product reviews eigenlijk en is het dus iets waar ik mee aan de slag moet gaan?

Verschillende onderzoeken geven aan dat 90 tot 95% van de online shoppers product reviews leest voordat ze een aankoop doen. 85 procent van de kopers zegt dat ze beoordelingen evenveel vertrouwen als een persoonlijke aanbeveling. Dit geeft wel aan dat klantfeedback essentieel is.

Maar niet alleen de onlineconsument vindt reviews belangrijk bij het maken van haar keuze, ook het algoritme van Amazon zelf hecht hier veel waarde aan. De product ranking van Amazon wordt voor een belangrijk deel bepaalt door het aantal en de algehele kwaliteit van de reviews die producten genereren.

Mensen vertrouwen op Amazon reviews

In de volwassen Amazon markten zien we dat 55% van de shoppers Amazon reviews gebruikt om producten te onderzoeken. Dat geldt ook voor mensen die mogelijk in een fysieke winkel staan ​​voor het product dat ze willen kopen. Wat dit onderstreept, is dat mensen de beoordelingen van Amazon diep vertrouwen en dat ze meer geneigd zijn om de informatie die ze op het platform vinden te geloven en ernaar te handelen. Ook het aantal product searches in de VS en Duitsland heeft het aantal product searches van Google al ingehaald, met 54% ten opzichte van 46%. De reden waarom mensen zoveel vertrouwen hebben in Amazon reviews is omdat het platform veel zorg besteedt aan het wegnemen van fake reviews. Voeg hier het feit aan toe dat de algoritmen van Amazon meer gewicht geven aan gedetailleerde, langere reviews en het is gemakkelijk te begrijpen waarom goede reviews voor je producten van cruciaal belang zijn om vertrouwen op te bouwen en de verkoop te vergroten.

Hoe kun je reviews verzamelen op Amazon?

Amazon maakt gebruik van het Amazon Feedback Systeem. Nadat iemand op Amazon een product heeft gekocht kan hij een e-mail verwachten waarin wordt gevraagd om zijn beoordeling te geven. Dit is een standaard e-mail waarvan heel veel verkopers niet weten dat je deze e-mail kan aanpassen zodat hij meer in lijn is en de kans op conversie (daadwerkelijke review wordt geschreven) hoger is. Houd er wel rekening mee dat Amazon er niet van houdt als er daadwerkelijk om een positieve review wordt gevraagd in de communicatie. Amazon hecht veel waarde aan “verified purchase” reviews, dit houdt in dat er geverifieerd is dat de persoon die de review heeft geschreven, het product ook daadwerkelijk bij Amazon heeft gekocht. In Nederland zijn online retailers als bol.com, Coolblue en MediaMarkt hier minder strikt in en kun je ook gewoon een review op deze platformen schrijven zonder dat je het product hier ook echt hebt gekocht. Je ziet het verschil van deze “unverified purchase” reviews hier ook niet.

Naast dat Amazon “verified purchase” reviews erg belangrijk vindt, zien zij ook echt de meerwaarde in van langere en gedetailleerder reviews ten opzichte van korte reviews of eenvoudige sterbeoordelingen. Uitgebreidere reviews worden gezien als een gezaghebbende bron en hiermee zal rekening gehouden worden bij het rangschikken van het product op zoekresultaten. Maar ook houdt het platform van foto- en video-recensies of bijlagen. Deze elementen bieden een reëel inzicht voor andere potentiële klanten in de voordelen en kenmerken van een product - wat geweldig is voor Amazon en geweldig voor het bedrijf dat de beoordeling genereert.

Zal Amazon Vine ook starten in Nederland?

Amazon Vine is een programma van Amazon dat al in veel volwassen Amazon markten actief is. Het programma nodigt de meest vertrouwde reviewers op Amazon uit om meningen te plaatsen over nieuwe en pre-release items om hun collega-klanten te helpen weloverwogen aankoopbeslissingen te nemen. Amazon nodigt klanten uit om Vine Voices te worden op basis van hun beoordelaarsrang, wat een weerspiegeling is van de kwaliteit en behulpzaamheid van hun beoordelingen zoals beoordeeld door andere Amazon-klanten. Amazon biedt Vine-leden gratis producten die zijn ingediend bij het programma door deelnemende leveranciers. Dit met als doel om bij introducties zo snel mogelijk van “de nul” af te komen. Vine beoordelingen zijn de onafhankelijke meningen van de Vine Voices. De verkoper kan de beoordelingen niet beïnvloeden, wijzigen of bewerken. Amazon wijzigt of bewerkt Vine-beoordelingen niet, zolang deze voldoen aan onze richtlijnen voor het plaatsen van berichten.

De verwachting is dat het Amazon Vine programma pas later in Nederland zal gaan starten.