Vendorcentral

Veel Nederlandse merken worden of zijn al benaderd om vendor te worden bij Amazon. Dit betekent dat Amazon je uitnodigt een contract aan te gaan waarbij Amazon jouw producten in zal kopen om vervolgens te verkopen op het binnenkort te openen Nederlandse Amazon platform. Dit wordt ook wel 1p sales genoemd. Vendor worden bij Amazon is invite-only en dus niet voor iedereen weggelegd.

Fijn als mee mag doen, maar wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken? Veel merken hebben nog geen goed beeld van de impact die dit nieuwe kanaal kan hebben op hun organisatie. Daarom loodst Maze-One je er in dit artikel kort doorheen.  Zij hebben al veel internationale ervaring met het managen van accounts via Vendor Central.

Vendor Central is de portal waar je kunt bijhouden wat er allemaal gebeurd; waar je inkooporders kunt accepteren, marketing kunt bijhouden en analytics kunt bekijken. Amazon brengt een nieuwe manier van werken met zich mee, want bij Amazon werk je ‘met een machine’, en dat is zeker even wennen voor ons nuchtere kikkerlandje.

 

Contract en account aanmaken

Als je met Amazon tot een deal bent gekomen is de eerste stap om de account registratie te doorlopen in het systeem van Amazon.  Hierbij is het de verantwoordelijkheid is van het merk om alle informatie rondom het bedrijf, merk en bankrekeningen tijdig en correct aan te leveren.

EDI koppeling activeren

Je kunt via EDI (dit is de enige mogelijkheid) Vendor central via bepaalde ‘messages’ met jouw ERP systemen laten communiceren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een koppeling met jouw fullfillment center. Dit kan je een hoop werk schelen om dat er dan goed inzichtelijk gemaakt wordt welke inkooporders je straks van Amazon kunt accepteren. Dit kan een foutgevoelig proces zijn, en als je niet kunt leveren wat je wel hebt geaccepteerd breng Amazon je een boete in rekening.

Product Informatie invoeren

Als het account geactiveerd is toont Amazon een selectie van de EAN's (Europese productbarcodes) die zij graag in wil kopen met de bijbehorende condities.
Deze EAN’s moeten omgezet worden in ASINS (Amazon product ID's). Hiervoor moet je een enorm veld aan informatie invoeren met behulp van een bulk upload sheet (een sheet met ontzettend veel informatie). Amazon wil namelijk van elk product alle details weten. In totaal gaat het om wel honderd velden aan informatie per product waaronder content informatie (titel, plaatje, bullets, keywords), shipping informatie (afmetingen), packaging informatie (aantal pakjes in een doos) en batterij informatie. De exacte velden die je in moet voeren, verschillen per categorie. Voor producten met een stekker bijvoorbeeld, moet je veel meer informatie toevoegen.
Amazon kan ineens de druk opvoeren door een strakke deadline op deze invoer te zetten. Maar let erop dat je de informatie correct invoert, anders geeft het problemen bij het aanleveren en inklaren van de producten bij Amazon. Dat levert in een latere fase onnodig veel extra werk / issues op. Als je kiest om gebruik te maken van AVS (Amazon Vendor Service) dan vult Amazon de basis van deze velden voor je in, maar dit is meestal slechts een gedeelte en niet representatief. Je moet dan nog steeds veel informatie zelf invullen en aanleveren. Het Vendor gedeelte van het Amazon platform biedt geen API koppelingen aan, waardoor het een tijdrovende klus is om de product informatie netjes in te voeren bij de producten(zeker als het om een groot aantal producten gaat met unieke identificatienummers, zogenaamde SKU’s).

Goed om te weten is dat feed management tools zoals Channable en Channelengine niet werken op vendor-accounts. Deze tools zijn verbonden met de API uit Seller Central waar vanuit de seller-accounts gemanaged worden.

Het kan fijn zijn om een contactpersoon bij Amazon te hebben voor ondersteuning. Maar zelfs dan is het dus nog een hele klus om alles klaar te maken. Bij Maze-One werken we zowel voor merken die gebruik maken van AVS als merken die daar niet voor kiezen en hebben we ruime kennis en ervaring om je bij al dat werk te helpen.

Product detail pagina’s representatief maken

Als je bepaalde producten al in andere landen aanbiedt, dan kan Amazon via ‘ international listings’ de informatie in je Nederlandse account plaatsen en vertalen naar het Nederlands (Of de AVS helpt je door de sheets voor je te uploaden). Dat scheelt een hele hoop werk, maar vergeet niet deze basis vertaling om te zetten naar goed lopende Nederlandse zinnen en de afbeeldingen te ‘localizen’ (dit wordt nog te vaak vergeten en kan erg verwarrend voor de consument op Amazon zijn. Het is ook erg belangrijk om locale zoekwoorden toe te voegen, zodat je producten straks goed gevonden kunnen worden. Zorg verder voor de juiste bullets (opsomming van productinformatie), locale video’s, beschrijvingen en een goede Amazon proof titel.
De Product Detail pagina is van dermate belang omdat de consument op basis van deze pagina wel of niet over kan gaan op aanschaf van jouw product. Het is een heel belangrijk onderdeel van de customer journey. Maar ook technisch gezien draagt de informatie op deze pagina veel bij aan hoe goed de consument jouw product straks kan vinden tussen alle andere miljoenen producten die op het Amazon platform te kopen is

Amazon Brandstores

Veel merken willen extra content om hun producten heen en kunnen op Amazon een brandstore bouwen. Dit is een soort shop-in-shop waar merken video's en achtergrondinformatie over hun bedrijf kunnen etaleren. Een brandstore biedt de mogelijkheid om naast product en prijs het verhaal van een merk te vertellen. Deze brandstores groeien daarom hard in populariteit. Je kunt kosteloos een brandpage aanmaken en deze zo mooi en uitgebreid maken als past bij jouw merk.

Ook hier zul je goed over moeten nadenken, wat is een logische opbouw en hoe help je de consument nu echt bij zijn of haar beslissingstraject voor het juiste product. Vervolgens moet je de content op maat maken en de template invullen. Het gave is dat je met behulp van deze brandstores straks precies inzichtelijk kunt maken welke van jouw marketingcampagnes bijdrage levert aan de sales op Amazon.

Shipping: strakke tijdlijn

Heb je alles goed ingevuld en zijn de ASINS aangemaakt, dan is je product een Amazon product geworden. De volgende stap is opsturen en shipping naar een Amazon warehouse (in Duitsland). Dit gaat ook nog best veel mis door de strakke timings en vereisten die Amazon eraan verbindt. Een vervoerder moet precies binnen het tijdslot dat Amazon heeft gegeven bij het warehouse zijn. Lukt dit niet, dan stuurt Amazon de zending zonder pardon retour. Amazon is simpelweg te groot om maatwerk en flexibiliteit te leveren.

Maze-One heeft ondertussen veel ervaring met het aanmaken van shipments en het assisteren van merken bij het doen van zendingen, plakken van stickers en het werken in Carrier Central (het Amazon fulfillment platform). Daarnaast valt het aan te raden te werken met een carrier die gewend is te leveren aan een Amazon warehouse.

Zelf aan de knoppen draaien via AMS

Als alle producten helemaal goed ingevoerd zijn, de producten correct en op tijd geleverd en ze in het Amazon warehouse staan, begint het spel pas echt. De vendor wordt geacht om Amazon te ondersteunen met marketingactiviteiten, zodat consumenten de producten ook echt gaan kopen. Ook verwacht Amazon dat de vendor flink investeert in advertenties op het Amazon-platform. Het opzetten, managen en optimaliseren van deze campagnes ligt qua verantwoordelijkheid helemaal bij de vendor. Amazon biedt geen ondersteunende service. Bij Maze-One werken we veelal in Amazon Marketing Services (AMS), waarbij vendors ons toegang geven tot het advertentiegedeelte van hun account. Zo kunnen wij hun advertising instellen en optimaliseren naar sales.
Amazon zal niet direct al haar marketing mogelijkheden activeren in een nieuwe markt, maar doet dit meestal geleidelijk aan. Als organisatie is het wel belangrijk hier rekening mee te houden, want de workload voor Amazon kan dus van de een op de andere dag een compleet ander plaatje zijn. Bij Maze-One weten we dit en staat er een team van Amazon advertising specialisten klaar om onze klanten te helpen zodra de mogelijkheden zich voordoen.  

Wil je meer weten over de mogelijkheden van advertising met AMS? We vertellen je graag meer over sponsored display, sponsored brands, sponsored products en de uitgebreide mogelijkheden van de Amazon DSP.

Day-to-day operations

Naast advertising komt er nog veel meer bij kijken om je account gezond te houden. Vergeet de reviews hierbij niet, deze zijn essentieel voor de online shopper.  Amazon doet regelmatig ‘ recommendations’  waardoor je sales omhoog kunnen gaan, zoals het aanbieden van bepaalde deals aan de consument. Amazon kan ook ineens bepaalde advertenties stopzetten om jou te motiveren de kosten voor het product naar beneden bij te stellen. De product informatie moet up to date blijven en nieuwe producten worden toegevoegd. Naast logistiek vraagt ook de financiele afhandeling aandacht. Al met al is ons advies voor elke organisatie je niet te vergissen in de workload die Amazon met zich mee brengt. Dit doe je er (helaas) niet ‘ even bij’.

 

Voor meer informatie over Amazon vendor zijn of worden kunt u contact met ons opnemen.