Amazon Sun3

Nieuwe Duitse btw-wetgeving: zo voorkom je opschorting van je Amazon-account

Sinds 1 januari 2019 is het verplicht voor btw-geregistreerde bedrijven in Duitsland om een extra bevestiging te geven aan marketplaces zoals Amazon en Ebay. Deze en andere partijen hebben daarover een e-mail rondgestuurd, die voor nogal wat paniek heeft gezorgd in de e-commerce branche.

Duitsland heeft een nieuwe btw-wet aangenomen die marktplaatsen aansprakelijk stelt voor elke vorm van btw-fraude die op hun platforms plaatsvindt. Om deze aansprakelijkheid te voorkomen, vraagt Amazon aan verkopers om hen een nieuw btw-formulier te verstrekken (de zogenaamde F22). Zo zijn ze niet aansprakelijk en het biedt de autoriteiten tegelijkertijd toegang tot alle verkoopgegevens uit het verleden. De Duitse autoriteiten kunnen eerdere btw-fraude opsporen en dat kan ook tot nader onderzoek zal leiden.


Hoe kun je het belastingcertificaat aanvragen?

Elke EU- en niet-EU-onderneming die is geregistreerd voor btw in Duitsland, moet dit certificaat aanvragen. Dit zijn de vijf stappen die moeten worden toegepast voor het nieuwe certificaat en om te voorkomen dat je account wordt opgeschort.

Autoriteiten zullen je account beoordelen en zij zullen eventuele verschillen opmerken. Als je weet dat je je niet tijdig hebt geregistreerd, moet de geldigheid van tevoren worden gecorrigeerd en btw-aangiften inleveren (en ja, je moet alle vroegere btw betalen).

Elk land heeft zijn eigen toegewezen belastingautoriteit in Duitsland. Zorg ervoor dat je het alleen naar de betreffende autoriteit stuurt. 

De officiële deadline voor het invullen van het F22-formulier voor EU-bedrijven is 1 oktober 2019, dus doe het nú. 
Voor ondersteuning hierbij kun je ons ook bereiken op: +31 (0) 20 312 20 17